De 6 belangrijkste tips voor een gelukkige hond [Artikel]

14 Shares

Je hond is je beste vriend..

Hij of zij is altijd blij om je te zien als je thuis komt, en heeft er alles voor over om je tevreden te maken! 

Maar hoe weet je of jouw maatje zelf wel gelukkig is..?

Honden zijn natuurlijk hele andere dieren dan mensen, daardoor is het soms lastig om te weten wat er precies in hen omgaat..

Om je daarbij te helpen heb ik hier de 6 belangrijkste tips op een rijtje gezet.

Deze tips kun je direct zelf toepassen bij het samenleven met je hond.

Zo laat je aan je hond weten dat jij ook zijn beste vriend bent 🙂

Hier vind je de 6 belangrijkste tips voor een gelukkige hond:

1) Geef steun!

Alhoewel honden geen mensen zijn, hebben ze wel degelijk emoties en gevoelens! Dit is wetenschappelijk aangetoond. Dus, wanneer jouw hond bang of verward is, heeft hij of zij behoefte aan steun en veiligheid.

Om de een of andere reden worden emoties bij honden vaak bestempeld als “hij stelt zich aan” of “hij probeert zijn zin te krijgen”. Met als gevolg dat het hondje nóg banger of gefrustreerder wordt. 

Want net zoals jij en ik, zijn honden emotionele wezens die behoefte hebben aan iemand die je helpt en een je veilig gevoel geeft, wanneer je bang of gestresst bent.

Geef jouw hond de steun die hij nodig heeft om zich weer veilig te voelen! Het zal jullie band alleen maar versterken.


2) Het baasje hoeft niet bazig te doen!

Misschien heb je weleens gehoord dat een hond dominant is.. Dat ze bezig zijn met rangorde in een groep en dat er een “alfa” is die de dienst uitmaakt. 

Volgens deze theorie moet je aan je hond duidelijk maken dat jij de “alfa” bent, anders denkt ie dat hij de baas is over jou.. Klinkt een beetje absurd heh.. Is het ook!

Deze hele theorie berust op een misverstand, de wetenschappers en biologen die hiervoor verantwoordelijk zijn hebben dit in de jaren ‘80 al toegegeven en uitgelegd dat het anders zit. 

Bij nader onderzoek is vastgesteld dat honden van nature samen leven als een familie. De ouders en volwassenen hebben weliswaar een leidende rol, maar net zoals bij een mensen familie gedragen zij zich zorgzaam, vrijgevig en liefdevol tegenover de jongere leden.

Geen enkele reden dus om je “dominant” op te stellen tegenover je hond, als je dit wel doet ben je geen “alfa”, maar gewoon een bazig type.


3) Maak gebruik van zijn natuurlijke wijsheid

Wat je misschien niet wist over honden, is dat zij van nature conflict-vermijdend zijn.

Dat is ook de reden dat veel honden luisteren wanneer het baasje zich dominant opstelt.. De hond wil gewoon geen ruzie of strijd en past zich aan.

Een hond is een heel verstandig dier! Hoe komt het dan, denk je nu misschien, dat sommige honden juist ergens op af gaan?

Dat heeft alles te maken met ruimte.. Pas wanneer er een dreiging is die in de ogen van je hond te dichtbij komt, zal hij genoodzaakt zijn de dreiging te verjagen.

Dit wordt erger wanneer een hond vaak meemaakt dat een dreiging té dichtbij komt. Hierdoor leert hij of zij sneller over te gaan op wegjagen, omdat hij niet kán ontwijken!

Je kunt gebruik maken van deze conflict-vermijdende aard van een hond.

Dat doe je door met een bochtje om vreemde honden en mensen heen te lopen! Hierdoor merkt je hond dat hij er wel omheen kan, en hoeft hij of zij niet te gaan blaffen. Dit maakt wandelen veel fijner voor iedereen 🙂

4) Leer Hondentaal

Honden worden nogal eens verkeerd begrepen.. terwijl ze ontzettend hun best doen om duidelijk te laten weten wat ze bedoelen.

Honden communiceren namelijk ontzettend veel, en dat doen ze met lichaamstaal. Er zijn allerlei signalen, bewegingen en gedragingen die de hondentaal vormen.

Honden worden met deze taal geboren en ze spreken hem allemaal! En wij kunnen die taal ook leren, als we ons erin verdiepen.

Met een bocht om iemand heen lopen in plaats van recht op de ander af lopen is bijvoorbeeld één van die signalen. Zo vertelt een hond dat hij respect heeft voor de ander en geen strijd wil.

Veel van de communicatie van honden heeft als doel de harmonie te bewaren en problemen te voorkomen. Wat een beleefde dieren zijn honden toch eigenlijk 🙂

Een hond kan ook “Nee” zeggen.. Dat zegt een hond door zijn hoofd weg te draaien. Dit gebeurt vaak wanneer je over een hond heen buigt, of hem op zijn hoofd wilt aaien.

Let er maar eens op! Door zijn hoofd af te wenden zegt de hond “Ik vind dit niet fijn, wil je daarmee stoppen aub?”

op de onderstaande afbeelding zie je dit bijvoorbeeld heel duidelijk terug:


Je kunt je vast wel voorstellen dat het niet fijn is wanneer er niet naar je geluisterd wordt. Zie je dat jouw hond zijn hoofd wegdraait, stop dan met wat je doet, hij vind het niet leuk.

Een hond heeft ook grenzen en wensen, en die maakt ie duidelijk in zijn eigen taal.

Communicatie is de sleutel tot een gezonde relatie. En goede communicatie bestaat uit twee-richtings-verkeer.. Praten én luisteren!

 

5) Onderzoeken en nadenken in plaats van rondjes rennen

Zoals je inmiddels wel begrijpt zijn honden erg slimme dieren! Er gaat veel schuil achter die lieve ogen en vrolijke kop.

Daardoor is het belangrijk voor een hond dat hij zijn hersens aan het werk kan zetten! 

De meeste honden krijgen voldoende lichaamsbeweging, maar vaak krijgt een hond mentaal te weinig stimulatie.

Veel baasjes gaan dagelijks naar het bos of park, ballen gooien en rennen enzovoort. Dat kent iedereen wel.

Maar wist je dat de meeste honden daardoor niet echt verzadigd raken?!

Dit soort activiteiten vragen namelijk niet veel denkvermogen.. De hond reageert enkel op wat er direct voor zijn neus gebeurt en rent ergens achteraan.

Als een hond dit regelmatig doet groeit zijn conditie en wordt hij dus nog minder snel moe! En uiteindelijk heb je dus een hond die heel lang kan rennen maar nog steeds niet voldaan is..

Dit kun je oplossen door je hond neus- en hersenwerk te laten doen! Dat kan tijdens een wandeling, maar ook in huis of in de tuin! Er zijn allerlei vormen van mentale stimulatie die je hond uitdaging en plezier brengen.

Het kan al zo simpel zijn als een handje beloningen in het gras strooien en je hond dit op zijn eigen manier laten zoeken. Of een kartonnen doos vullen met krantensnippers en hier een speeltje in verstoppen.

Maar je kan natuurlijk ook een stapje verder gaan en activiteiten doen waarmee je jullie vertrouwensband versterkt en meer Quality-Time samen doorbrengt. Zoals met de activiteiten in de Doggie Doe Bundel. Het leuke hierbij is dat je hond steeds beter wordt in de oefeningen en je het stapsgewijs steeds uitdagender kan maken. Zo blijft het interessant en leert hij nuttige vaardigheden die z'n zelfvertrouwen vergroten.

(je kan nu extra voordelig starten met de Doggie Doe Bundel. klik hier voor meer informatie)


6) Wees geen pestkop!

Met deze laatste tip kun je zorgen dat je hond jou écht kan vertrouwen..

Het komt namelijk best veel voor dat “pesten” gezien wordt al trainen. Voorbeelden hiervan zijn:
  - Een por of tik geven, of een ruk aan de lijn
  - Schreeuwen, intimideren en schelden
  - Gebruik van slip/prik ketting, anti-trek tuigen, halti enzovoort
  - Een hond onder druk zetten, forceren of dwingen

Dit is niet trainen, maar pesten, en een pestkop kun je niet vertrouwen!

Vroeger werden dit soort schadelijke methodes ingezet om een bepaalt doel te bereiken. Met de inzichten van vandaag weten we dat het onverstandig en ronduit wreed is om deze methodes te gebruiken.

Dit soort ouderwetse methodes veroorzaakt altijd een toename van negatieve emoties en daarmee een toename van negatief gedrag. Dit verhoogt het risico op escalatie wat leidt tot allerlei onveilige situaties. Het is dus zeer contraproductief om hiervan gebruik te maken.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die het onderlinge vertrouwen niet beschadigen!
Bij ieder probleem en bij elke uitdaging is er een oplossing waarbij de hond geen pijn, angst en dwang ondervindt.

Dit vergt meer planning, meer inlevingsvermogen, meer creativiteit en meer energie van de eigenaar. En dat is het absoluut waard!


Bedankt voor het lezen! Wil je Honden helpen?

Ik hoop dat je nieuwe inzichten hebt gehaald uit deze 6 belangrijkste Tips voor een Gelukkig Hond.

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij het meeste al wist, maar helaas is deze belangrijke informatie nog onbekend bij veel andere hondeneigenaren.

Omdat we ernaar streven om zoveel mogelijk Honden gelukkig te maken door hun baasjes de juiste kennis te geven...

Wil ik je vragen of je daarbij een handje wilt helpen 🙂

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is op de "Delen" knop hieronder te klikken en het bericht te plaatsen.

Zo krijgen meer mensen het artikel te zien op social media.


Namens mij en alle honden hartelijk bedankt!


- Amee van Stressless Dogs

Hondengedragsconsultant & Natural Dog Trainer

Wil jij de Vertrouwensband met je hond nóg verder verbeteren?

Liefdevol met elkaar leren communiceren?

en samen leuke activiteiten doen?

14 Shares

You may also like

Het Honden Levenswiel

Het Honden Levenswiel
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Volg de gratis masterclass Liefdevol Communiceren met je hond