Over mij

Even voorstellen


Mijn naam is Amee de Bruijn. Ik ben geboren in Gorinchem op 30 mei 1987 en in 1995 naar Dordrecht verhuisd.

Uiteraard hou ik veel van honden, dat is altijd al zo geweest, toen ik 7 jaar was ging ik voor het eerst een hondje uitlaten van een buur. Dit is jarenlang mijn grote hobby geweest.


Hoe het begon


Na de basisschool ben ik dan ook naar het VMBO dierverzorging gegaan, het Welland College in Dordrecht. Diploma behaald in 2003.

Ik ben vervolgens doorgegaan met een aansluitende MBO opleiding. Binnen het MBO dierverzorging heb ik meerdere specialisaties en niveaus gevolgd.

Ik ben gestart met de para-veterinaire opleiding en heb daar het eerste jaar gevolgd, tevens op het Welland College in Dordrecht. Aan het einde van dat jaar heb ik besloten dat ik verder wilde met hond en gedrag en ben overgestapt naar het Prinsentuin College in Breda, voor de opleiding dierverzorging - hondentraining niveau drie, diploma behaald in 2008.

Na het behalen van dit diploma was ik er niet klaar voor om voor mijzelf te beginnen, en een betaalde baan binnen hond en gedrag was lastig te vinden. Ik heb toen de overstap willen maken naar de zorg. Van 2009 tot 2011 heb ik een werk-leertraject gevolgd tot verzorgende IG.

Dit was voor mij een bijzonder leerzame periode want hier werd het mij voor eens en altijd duidelijk dat werken met dieren mijn roeping is. Ongeacht hoe lastig het zou kunnen zijn om daarin een baan voor mezelf te creëren, ik ging er voor!

In 2012 ben ik terug de schoolbanken in gedoken om diermanagement niveau vier te volgen aan het Prinsentuin College in Breda, diploma hiervan behaald in 2015. Daarbij het extra vak hondentrainer in het derde leerjaar en gedragsdeskundige in het vierde leerjaar gevolgd en behaald.

Tijdens mijn MBO scholing heb ik veel praktijkervaring opgedaan door stage te lopen bij diverse Dierenasielen, hondenkennels en andere hond gerelateerde bedrijven.


Meer verdieping en specialisatie


In februari 2016 ben ik gestart met de opleiding Natural Dog Training en gedrag consultant bij Calming Signs te Koningslust. Dit is een specialistische opleiding van één jaar, volledig gericht op honden gedrag, ethologie en welzijn. Diploma NDT en GC N5 behaald in april 2017

Zoals de naam al zegt gaat het bij Natural Dog Training om het benaderen van de hond en zijn gedrag vanuit kennis over zijn natuurlijke gedrag en behoeften (de ethologie van het dier). Deze opleiding is voor mij de basis geworden van mijn werkwijze en visie. De opleiding is voor een groot deel gebaseerd op de inzichten van Turid Rugaas, auteur van onder anderen “In gesprek met je hond”.



Stressless Dogs hondengedragsdeskundige


Op 1 januari 2017 heb ik mijn bedrijf “Stressless Dogs” opgericht, en sindsdien ben ik werkzaam als hondengedragsdeskundige in de zuidelijke helft van Nederland. Mijn diensten bestaan uit cursussen zoals puppy, gevorderden en neuswerk cursus. Hiermee help ik mens en hond om elkaar te leren begrijpen, prettig en veilig samen te leven en het welzijn te optimaliseren. Ook bied ik hulp bij gedragsproblemen in de vorm van privé begeleiding in de praktijk en online.

Sinds het begin van 2019 ben ik mijn dienstenpakket gaan uitbreiden met een aantal online diensten. Meer informatie hierover vind je op de diensten pagina.


Bij mijn werk als hondengedragsdeskundige is kennis over honden gedrag natuurlijk een onmisbaar stuk.

Maar kennis over (en liefde voor) mensen is daarin minstens zo belangrijk!


Na mijn laatste opleiding ben ik mijn kennis en ervaring verder gaan uitbreiden met het volgen van cursussen, seminars en lezingen. Daarnaast werk ik regelmatig samen met collega's om mijn kennis en ervaring te verrijken. Dit zal ik ook blijven doen zolang ik werkzaam ben als hondengedragsdeskundige. 



Hieronder mijn verdere bijscholing en ervaring:

23 en 24 Juli 2016 Tweedaagse cursus door Gert Kohler- Specialist in het opleiden van een Diabetic Alert Dogs. Onderwerp: Nosework, scent discrimination, lost-retrieve, mantrailing.

4 November 2017 Eendaagse workshop door Dr Amber Batson- BVETMED MRCVS, UK veterinary behaviourist. Onderwerp: Separation anxiety in the dog.

18 November 2017 Lezing door Dr. Cris Carles- Veterinarian and dog trainer. Onderwerp: Dealing with clients using seitai.

18 November 2017 Lezing door Prof. Dr. Martin S. Fisher- Zoöloog , evolutionair bioloog en beweging-onderzoeker . Fischer is sinds 1993 hoogleraar speciale zoölogie en evolutie biologie aan de Friedrich Schiller University Jena. Onderwerp: Dogs in Motion; coherence of the skeleton, muscles and motor skills.

18 November 2017 Lezing door Dr. Susanne Lautner- Veterinarian and dog trainer. Onderwerp: Pain in dogs, detection and prevention.

19 November 2017 Lezing door Turid Rugaas- Bestseller auteur en onomstreden autoriteit op het gebied van hondengedrag. Onderwerp: Learning to see the synergy of a dog’s behaviour and his physical limitations.

19 November 2017 Lezing door Winkie Spiers- Dog Trainer and Behaviour Consultant Human and Canine Bowen Therapist. Onderwerp: Making life easier for puppies and older dogs

26 November 2017 Eendaagse workshop door Jelien Lammers- coach voor hondentrainers en hondentrainer. Onderwerp: Vol vertrouwen lesgeven.

9 December 2017 - 11 Februari 2018 Zesdaagse cursus “Agressie bij honden” door Dr Amber Batson- BVETMED MRCVS, UK veterinary behaviourist. Onderwerp: Wat is agressie, wat is de oorzaak. De fysiologie van agressie, de rol van geheugen en herinnering. Leerprincipes bij honden. Factoren welke invloed hebben op agressie. Medicatie, hoe kunnen we agressie verminderen en case studies

06 April 2018 Praktijkervaring bij Pet Nanny- PDTE hondentrainer. Deelgenomen en meegekeken tijdens neuswerk lessen. Mantrailing, DNA tracking, lost-retrieve en bouillon spoor.

21 April 2018 Netwerkbijeenkomst door Coachen met Honden- branche organisatie Coach met hond. Onderwerp: Netwerk en expertise delen.

18 Mei 2018 Praktijkervaring bij Hondencoaching Be there- hondentrainer en gedragsconsultant. Deelgenomen en meegekeken tijdens sociale wandelingen, dit zijn therapeutische wandelingen bedoeld om honden te helpen positieve leerervaringen te vormen.


02 September 2018 Eendaagse workshop door Els Vidts- hondentrainer en gedragsconsultant. Onderwerp: Brain-Body connectie, hoe specifieke fysieke oefeningen het gedrag beïnvloeden, ontwikkeling van het lichaamsschema.

26 September 2018 Praktijkervaring bij Hondenschool Feedback. Geobserveerd tijdens een consult Counter Conditioning.

28 September 2018 Lezing door Sonja Hoegen- Hondentrainer. Onderwerp: Helping puppies to be great.

28 September 2018 Lezing door Winkie Spiers- Dog Trainer and Behaviour Consultant Human and Canine Bowen Therapist. Onderwerp: Life Skills for dogs.

29 September 2018 Lezing door Turid Rugaas- Bestseller auteur en onomstreden autoriteit op het gebied van hondengedrag. Onderwerp: Ethiek.

29 September 2018 Lezing door Agnes Vælidalo en Bente Stensland- Hondentrainers en specialisten in hartslagmeting bij honden. Onderwerp: Dog pulse project, hartslagverhogende en hartslag verlagende activiteiten en situaties vastgelegd.

November 2018 - Februari 2019 PDTE Mentoring programme door Marina Gates Fleming, Canine Consultant, PDTE trainer. Als PDTE lid heb ik gebruik gemaakt van de mogelijkheid een mentor programma te volgen. Marina heeft mij een periode geholpen door het bespreken van mijn casussen, het delen van haar ervaring en het geven van advies. Daarnaast heb ik een dag in de praktijk meegelopen tijdens oa lessen mantrailing.

Februari 2019 - April 2019 Bijwonen en observeren tijdens lessen basis cursus van Akela Bakel- Hondenschool die werkt volgens de nieuwste inzichten, gerund door een aantal PDTE trainers. Bijwonen van de praktijklessen van de basiscursus op zaterdag, drie groepen, geheel traject.

4 Maart 2020 Workshop door Clinic VIK Kynomassage. Onderwerp: Bewust aanraken, stressreductie. 

7 Maart 2020 Lezing door Hondenlot Liselot Boersma Gedrags- & welzijnsdeskundige  (PgDip CABW). Onderwerp: de emotionele belevingswereld van honden.



- Amee de Bruijn, Stresslessdogs

Doe de gratis online training waarin je ontdekt:

  • Wat je hond jou probeert te vertellen met zijn gedrag
  • Hoe je uitvalgedrag aan de lijn voorkomt
  • Wat je kan doen om je hond in lastige situaties te helpen
  • Hoe je beter kan communiceren met je hond (zonder stem)
  • Hoe jij de meeste gedragsproblemen kunt voorkomen

Start meteen!
(het kost niets)