De 3 redenen waarom een hond trekt aan de lijn (en wat jij daaraan kunt doen)

4 Shares

Kijk jij er elke wandeling weer tegenop om naar buiten te gaan?Heb jij een hond die vaak aan de riem trekt, en is hierdoor het samen buiten zijn voor jou een taak geworden waar je tegenop ziet?Om samen te kunnen genieten van de wandeling is het natuurlijk erg prettig als jouw hond ontspannen mee kan lopen. Jij én je hond lopen veel relaxter als je hond niet trekt.Door het trekken aan de lijn kunnen er irritaties ontstaan en kan jij, maar ook je hond niet volledig genieten van de wandeling. Zonde toch?Met deze blog krijg jij alvast een onmisbaar stuk informatie wat van belang is bij het afleren van trekken aan de lijn!

Het gaat over de reden waarom je hond trekt..

De oorzaak bepaalt de aanpak!

Vóórdat we starten met het afleren van trekgedrag moeten we eerst weten wat de oorzaak van het trekken is bij jouw hond.Wil je graag samen weer ontspannen kunnen wandelen aan een losse lijn?Dan is het belangrijk dat je weet om welke reden de hond aan de lijn trekt. Als we de oorzaak helder hebben, dan kunnen we aan de slag!

Er zijn 3 hoofdzakelijke oorzaken waardoor een hond trekt aan de lijn.? Een te korte lijn gebruiken? Stress en opwinding? Verkeerd aangeleerd

Hieronder gaan we deze 3 oorzaken van trekken aan de lijn behandelen:

#1 

“Een te korte lijn gebruiken”

Helaas lopen er nogsteeds veel mensen en honden rond met een te korte lijn!

In dierenwinkels kun je helaas ook bijna nooit riemen vinden langer dan 2 meter. Soms zie ik zelfs mensen met een riem van maar 1,20 meter lang!Omdat honden van nature graag willen scharrelen en met hun neus op onderzoek willen gaan is deze lijn echt veel te kort. 

Jouw hond gebruikt zijn neus om de wereld te herkennen, hij gaat achter zijn neus aan.Met een korte lijn kan dit eigenlijk helemaal niet!

Als jouw hond namelijk ergens wil snuffelen staat er al snel spanning op de lijn, er is namelijk simpelweg te weinig ruimte om zijn eigen ding te kunnen doen.De wandeling kan hierdoor al snel veel frustratie opleveren bij zowel de hond als bij jou.Gebruik daarom altijd een vaste riem van minimaal 3 meter.

Dit is de minimale lengte om de hond ontspannen te laten snuffelen en eventueel een curve in te zetten.Veel honden wandelen automatisch een heel stuk relaxter aan een lange lijn (minimaal 3 meter) en een comfortabel tuig!

#2 Stress en opwinding”

Stress en opwinding zijn emoties, en dat maakt het complex. Want aan een emotie kun je niet zomaar iets veranderen!

Wat we wel kunnen doen is de oorzaak onder de emotie onderzoeken, en daar iets aan veranderen..

Wordt jouw hond al opgewonden wanneer je de riem pakt? Hij staat te stuiteren en te blaffen van opwinding..

Je wilt graag naar buiten voor een relaxte wandeling. Vergeet het maar..

Ook bij “positieve” opwinding maakt het lichaam stresshormonen aan, en hierdoor loopt jouw hond dus stuiterend van links naar rechts aan de riem.Het kan ook zijn dat jouw hond het best een beetje spannend vindt buiten, of dat hij iets buiten spannen vindt. Dit zorgt voor de aanmaak van stresshormonen in het lijfje, wat zich vervolgens uit in trekken aan de lijn.Stress kan veroorzaakt worden door pijn. Het komt vaak voor dat een hond ergens pijn heeft en daardoor gaat trekken/hangen in de riem. Op die manier ontlast hij zich van bepaalde bewegingen.Honden kunnen ook aan de riem trekken vanwege correcties die in het verleden (onbewust of bewust) gegeven zijn. 

Van de week stond ik bijvoorbeeld een keer per ongeluk op de teen van mijn hond tijdens het wandelen, gevolg was dat mijn hond de eerste 10 minuten erna zo ver mogelijk bij mij vandaan liep om dit te voorkomen, en dus behoorlijk trok aan de lijn.Andere correcties waar je aan kunt denken zijn het geven van rukjes aan de riem als de hond trekt. Dit geeft hetzelfde effect en maakt ook stresshormonen aan.Er zijn dus veel verschillende redenen waardoor stress kan ontstaan. Zorg ervoor dat je de reden van de stress achterhaalt en ga hiermee aan de slag!

#3

“Verkeerd aangeleerd” 

Wandelen aan een slappe lijn is een van de moeilijkste vaardigheden die een hond moet leren! 

Zeker wanneer je een te korte lijn gebruikt..

Het vraagt heel veel inspanning om het tempo van je baasje bij te houden en te zorgen dat die lijn slap blijft.Zeker als je ook nog even ergens wilt ruiken of eigenlijk liever niet recht op een voorwerp af wilt lopen, maar met een boogje.

En vergeet niet dat het gemiddelde wandeltempo van jouw hond hoger is dan dat van ons.

Het vraagt dus veel aanpassing van jouw hond.Wat ook vaak voorkomt is dat jouw hond het trekken heeft aangeleerd omdat dat hem wat opleverde..

Je kent het vast wel, je hond ruikt iets heel erg lekkers en hij moet er naartoe. Hij trekt hierbij aan de lijn en hierdoor kwam hij bij dat lekkere geurtje. Succes! 

Of wat dacht je van die leuke hond aan de andere kant van de stoep? De volgende keer zal hij dit gedrag nog eens herhalen.Het kan ook zijn dat jouw hond gewend is om aan een flexi/uitrol riem te lopen. Met deze riemen moet de hond juist trekken als hij graag meer ruimte wil, ook hier kun je denken aan aangeleerd gedrag.Veel honden weten dus helemaal niet wat je van ze verwacht aan de riem, dat moet je echt aanleren.

Stressless wandelen is een skill die jullie beide enorm veel plezier kan geven.

Ontspannen wandelen zonder trekken aan een lange lijn kun je aanleren!

Weet jij nu waarom jouw hond trekt?

Zet dan de volgende stap en ga hieraan werken!

Om een hond te leren lopen met een slappe lijn, gebruik ik een hele fijne,

100% hond-vriendelijke methode.Deze wordt uitgebreid behandeld en stap-voor-stap uitgediept in de 7e module van de

Stressless Wandelen cursus

Ontdek hoe je de wandelingen met jouw hond een groot succes maakt

klik op de knop hieronder

Bedankt voor het lezen! Wil je Honden helpen?

Ik hoop dat je nieuwe inzichten hebt gehaald uit deze blog met het geheim voor een relaxte vakantie met je hond.

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij het meeste al wist, maar helaas is deze belangrijke informatie nog onbekend bij veel andere hondeneigenaren.

Omdat we ernaar streven om zoveel mogelijk Honden gelukkig te maken door hun baasjes de juiste kennis te geven…

Wil ik je vragen of je daarbij een handje wilt helpen 🙂

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is op de “Delen” knop hieronder te klikken en het bericht te plaatsen.

Zo krijgen meer mensen het artikel te zien op social media.

Namens mij en alle honden hartelijk bedankt!

– Amee van Stressless Dogs

Hondengedragsconsultant & Natural Dog Trainer

Écht Stressless wandelen met je hond?

4 Shares

You may also like

Het Honden Levenswiel

Het Honden Levenswiel
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Volg de gratis masterclass Liefdevol Communiceren met je hond